Vragen & Antwoorden

Hoe blijft mijn kind binnen de app?

Je kunt je tablet extra beveiligen zodat je kind niet uit een app kan en dus geen andere apps of een browser kan starten. Hoe je dat doet hangt af van het type tablet dat je gebruikt. Hier lees je hoe het werkt. Nog meer beveiligingstips vind je hier.

Geen geluid bij de filmpjes en spelletjes, wat moet ik doen?

Dit probleem kan zich voordoen indien u Mybee heeft geïnstalleerd op een iPad. Het probleem lost zich meestal op door de laatste versie van IOS te installeren. Controleert u ook voor de zekerheid of de muteswitch, aan de zijkant van de iPad waarmee u het geluid op de tablet uit kunt zetten, niet per ongeluk op ‘uit’ staat.

Wat is Mybee?

Mybee is een app met leuke en verantwoorde websites, spelletjes, apps en filmpjes voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Er zijn veel producten om kinderen veiliger te laten internetten, zoals filters en kinderbrowsers. Mybee onderscheidt zich op een aantal punten:

  1. Per gebruiker (kind) wordt er op basis van de leeftijd van het kind content getoond die door een actieve redactie is goed bevonden voor deze leeftijd.
  2. Als ouder kunt u zelf per kind de veiligheidsinstellingen wijzigen zodat u zelf bepaalt wat uw kind wel en niet mag. Mybee verbiedt het niet.
  3. Een kind vanaf 6 jaar kan via een kindvriendelijke zoekmachine zelf spelletjes, apps, websites en filmpjes zoeken. Als deze niet als geschikt zijn bevonden door de redactie van Mybee kan het kind via de app aan u als ouder toestemming vragen om de content toch te gebruiken. Deze zoekmachine kunt u als ouder ook uitzetten als u denkt dat deze optie nog niet geschikt is voor uw kind.

 

Waarom Mybee?

KPN vindt het belangrijk dat kinderen op een leuke en veilige manier hun eerste stapjes kunnen zetten op internet. Zij groeien op met internet en alle kansen en mogelijkheden die het biedt. KPN neemt als ICT- en telecombedrijf zijn verantwoordelijkheid om met alle nieuwe communicatie technologieën die voorhanden zijn, het leven van ouders, opvoeders en kinderen zo makkelijk, leuk en veilig mogelijk te maken.

Komt er ook een PC-versie van de nieuwe Mybee?

Op dit moment zijn er geen plannen voor een nieuwe versie voor PC. Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Welke content voegen jullie toe aan Mybee?

Mybee werkt met een whitelist. Content die schadelijk is wordt natuurlijk geweerd, en wat niet schadelijk is komt in de app tevoorschijn. Zo helpt Mybee kinderen van 2 tot en met 6 jaar om de eerste stapjes te zetten op internet. Niet door te zeggen wat ze niét mogen, maar juist door ze te laten zien wat léuk is.

Deze whitelist biedt gevarieerde, veilige content die aansluit bij de leeftijd van de gebruikers. Een professionele redactie baseert zich bij de beoordeling van de content op de criteria zoals die zijn opgesteld door de jury van de Gouden @penstaart en op de classificaties van Kijkwijzer en PEGI.

Daarnaast bekijkt de redactie de content die goedgekeurd is door meerdere ouders die Mybee voor hun kind geaccepteerd hebben via de “vraag ouder” functionaliteit binnen de app. Relevante content wordt toegevoegd aan de whitelist binnen de leeftijdsgroep waar deze content geschikt voor is.

Hoe voeg ik als ouder een site aan Mybee toe?

Als ouder kunt u zelf opgeven welke sites uw kind mag bezoeken. Daartoe tikt u in het ouder dashboard de url in en geeft u toestemming voor een hele site of alleen één pagina van deze site. Ook kunt u via dit dashboard een verzoek van uw kind bekijken, goedkeuren of afkeuren. Hiermee heeft u de volledige controle en kunt u ook meer of minder mogelijkheden aan uw kind bieden.

Waarom is Mybee voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar?

Mybee helpt kinderen van 2 t/m 6 jaar bij hun eerste stapjes op het internet. De Mybee app is in de eerste plaats bedoeld om jonge kinderen op een leuke en veilige manier kennis te laten maken met het internet. Daarnaast helpt Mybee hen een eindje op weg door passende sites aan te bieden.

Oudere kinderen zullen met Mybee ongetwijfeld ook nog veel sites kunnen vinden die ze leuk vinden. Zij krijgen echter andere interesses en het contact met leeftijdsgenoten via internet wordt belangrijker. Bovendien zullen oudere kinderen steeds meer op andere plekken dan thuis van internet gebruik maken. Kinderen vanaf 7 jaar gaan nog meer leren met het ‘echte’ internet om te gaan, met zijn goede en minder goede kanten. Ze ontgroeien het aanbod en de beperkingen van de Mybee browser. De volgende fase in hun internet opvoeding is aangebroken.

Is mijn kind nu helemaal veilig?

Mybee is niet meer dan een hulpmiddel bij de internetopvoeding van uw kind. Mybee zorgt ervoor dat u zelf kunt bepalen tot op welk niveau u uw kind online actief wilt laten zijn. Mybee is geen slot op het internet maar zorgt dat u zelf bepaalt wat uw kind wel en niet kan. Het is daarnaast belangrijk dat u met uw kinderen praat over hun ervaringen, en vertelt waarom u hen wilt beschermen tegen bepaalde inhoud van internet, maar ook games en televisie.

Bij het aanmaken van een profiel voor uw kind kunt u zelf het niveau van beveiligen instellen, variërend van ‘vrij’ naar ‘streng’. Het gaat hier slechts om een aanduiding, niet om een kwalificatie. U kunt zelf het best inschatten, en eventueel uitproberen, of u vrij, streng of er tussen in (gemiddeld) wilt beveiligen.

Kinderen ouder dan 6 jaar kunnen bij hun eigen kindprofiel zelf een pincode kiezen. Daarmee kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat jongere broer(tjes) of zus(jes) toegang krijgen tot sites die bedoeld zijn voor een oudere leeftijdscategorie.

Verzamelt Mybee/KPN informatie via Mybee?

Uw privacy is zeer belangrijk voor ons. Daarom hebben we in ons privacy-statement zo goed mogelijk omschreven welke gegevens we verzamelen en waarom en hoe we uw privacy beschermen.

Hoe hebben jullie Mybee getest?

Mybee is getest door UXKids (een bureau gespecialiseerd in kinder usability), kinderen en ouders met kinderen uit de doelgroep, gespecialiseerde testers van KPN en door KPN-medewerkers die zelf ook ouder zijn.

Mijn kind is de pincode vergeten. En nu?

Log in als ouder en klik op het juiste account en daarna op ‘Beveiliging wijzigen’. Vervolgens zet u de optie ‘Pincode’ uit en slaat u de wijziging op. Daarna zet u de optie weer aan en slaat ook deze instelling op. Als uw kind Mybee opstart krijgt het de mogelijkheid een nieuwe pincode aan te maken.

Er is voor deze oplossing gekozen, omdat jonge kinderen het gebruikelijke “pincode vergeten” proces over het algemeen nog niet helemaal snappen.

Vraag niet gevonden?

Stel een vraag aan onze redactie.

Goede suggestie?

Heb jij een fantastische site voor kinderen gevonden? Een leuk filmpje of een cool spelletje? Laat het ons weten!